top of page
Zoeken

7. Vi ses & de eerste 1000km


20 maart - 10 mei


Wat vliegt de tijd voorbij! We zijn intussen bijna een maand en route. Jawel, we hebben de Noordkaap intussen bereikt en opnieuw heel wat bijzondere momenten beleefd. Momenteel schuilen we in een droge publieke hut voor het stormweer dat deze nacht is gestart. Hopelijk kunnen we na de middag de reis opnieuw verderzetten!


Een korte terugblik…


Icebath


In de vorige blogpost hadden we al laten weten dat Dominique samen met enkele collega’s een ijsbad zou proberen te maken tijdens de laatste weken in Brändön. Gids Nils en chef Przemyslaw hadden er ook wel zin in, de andere gidsen trokken er hun neus voor op. Heel veel momenten zijn er niet meer waarin we dit kunnen organiseren samen met enkele collega’s, dus de dag na het staff-feestje besloten we het er toch op te wagen. 3 manuele ijsboren en 2 gigantisch lange ijszagen, meer hadden we eigenlijk niet nodig. Het ijs was er zo’n 80 cm dik, heel snel geraak je daar niet doorheen. We klaarden de klus uiteindelijk in 2,5 uur werken met 3 man. Nadien hakten en zaagden we hout in kleine stukjes, en konden we de op hout gestookte publieke sauna van Luleå Commune opstarten. Rond 13h arriveerden ook Patrick, Kajsa, Aina, Frederic, Sanna en Lisa op de snowmobile. Ze hadden worstjes en broodjes mee. Kortom: ideaal voor een gezellig typisch Zweeds momentje. Het afwisselen van het ijsbad met de sauna bleek een heerlijke ervaring. Goed om enkele uurtjes te kunnen vullen. ‘s Avonds waren we moe maar voldaan!Laatste bezoek in Brändon


Op de valreep kregen we nog bezoek van een laatste Belgische toerist: Jan, de papa van Lisa. Ook hij heeft er van genoten: een lange wandeling over de zee, een dagtrip met de huskies, de iceroad in Luleå, een snowmobile trip met Göran (de eigenaar van de lodge), en gewoon gezellig thuis zijn in ons Zweedse huisje. Hoewel Jan met een lege valies toekwam, gaven we hem een goed gevulde valies terug mee. Bedankt Jan, om 5 broeken en 3 truien aan te trekken voor de terugreis!Vi ses, Brändön


We hadden alles klaargemaakt om op 20 april te vertrekken. De dag voordien hadden we afscheid genomen van de buren met een welgemeende ‘Vi ses’. Karen en Michael vertrokken naar Stockholm, hen gingen we dus voor even niet meer terugzien.

Op de dag van vertrek voelde Lisa zich niet lekker, dus besloten we om te starten met een testritje tot bij Katarina (Bothnia Dogsledding). We hadden een klein bedankingetje mee voor haar, en Katarina overlaadde ons met Zweedse chocolade, energierepen en rendiervleesjes.

Op 21 april 2023 vertrokken we uiteindelijk uit Brändön, in min of meer rechte lijn richting de Noordkaap!

Van Brändön tot de Noordkaap


We doen er 18 dagen over en leggen uiteindelijk 997 km af. We fietsen de laatste km’ers door Zweden en rijden via Finland naar Noorwegen. Het landschap verandert langzaam: de vlaktes worden weidser en de vegetatie neemt af, het is opmerkelijk kouder dan in Brändön wat er ook voor zorgt dat de sneeuw harder is en plotseling begeven we ons in en tussen ruigere bergen en fjorden. Hoezeer het landschap verandert, des te grilliger het weer wordt. Lisa blijft de weerberichten opvolgen, Dominique gelooft er niet echt in. Noorwegen doet het gezegde dat je op 1 dag alle seizoenen kunt beleven, absoluut eer aan. Op de Sennalandet pas voorbij Alta kreeg Dominique een hagelbui over zich heen bij het nemen van enkele foto’s. Lisa zat amper 200m verder, en bleef gespaard.Enkele memorabele momenten


Ons fotoalbum op de gsm spreekt boekdelen: we beleefden heel wat bijzondere momenten en eigenlijk teveel om op te sommen. Enkele bijzondere momenten willen we zeker delen met jullie:


  • De laatste fietsrit richting Alta was adembenemend. Na het beklimmen van een bergpas, worden we getrakteerd op een prachtige afdaling tussen de bergwanden heen.  • In Skaidi waren we op zoek naar een slaapplekje. We zagen een huis met een geopende garagepoort, dus wilden we het er ons op wagen. We ontmoeten de gastvrije Ken. De garage kunnen we gebruiken om de tent te drogen en ook de fietsen krijgen er een warm plekje. Wij mogen in het ‘kinderhuisje’ van zijn, inmiddels 19-jarige, dochter slapen. Lekker warm en pure luxe! Hijzelf gaat ‘s avonds nog even weg naar vrienden, terwijl wij op de grote cabin letten. Ken belt ‘s avonds nog met twee goede vrienden iets verderop: Jan & Marit. ‘If you like, you can sleep over at their place tomorrow! It is only about 30 km bike ride, but they are super friendly! Before you go there, you have to eat a waffle at Smörfjord “Lindl & sønn”. Ken, Jan & Marit: many thanks to all of you for welcoming us!

  • Het laatste stukje richting de Noordkaap was bijzonder pittig. Van Honningsvåg to Skarsvåg werden we getrakteerd op hevige regen en windvlagen tot 70 km/uur. Geen weer om een hond door te sturen, maar goed, we waren halfweg de klim. In Skarsvåg kregen we een lekkere maaltijd voorgeschoteld door de eigenares van Jul Huset. Haar man verhuurde nog kamers, iets waar we op dat moment zeker blij mee waren. De kamer was gelukkig droog, het mooie uitzicht, de sauna en een duik in de Barentszee aan de Noordkaap kregen we er gratis bij!

  • Op 8 mei 2023 bereiken we uiteindelijk ons doel: de Noordkaap! Het is niet alleen Werner zijn verjaardag, we zijn ook 6 jaar samen vandaag. Een bijzonder moment, ook al hebben we het er niet naar gepland. Op de Noordkaap leren we nog 2 Zwitsers en 2 Chinezen kennen. Tijdens een goede babbel met hen blijkt nog maar eens hoe klein deze wereld soms lijkt te zijn, maar o-zo-mooi!

  • Op deze 1000km tot aan de Noordkaap hebben we ontzettend veel mooie ontmoetingen meegemaakt. De gastvrijheid van de Scandinaviërs is ongelofelijk! We willen zoveel mensen bedanken: William & Madde and students for having a room for us and a sauna together, Jona for letting us sleep in your garden house, Timo for taking us inside and offering us a meal and sauna, Passi and Anita for the bread and unique sleeping place, Eero & Merja for letting us stay in the little birth house of Merja, Ulf for offering us a stay while snowstorming, Ken for being so welcoming and even fixing us an extra night at Marit & Jan, Marit & Jan for making us feel like home, Wortek & Konrad for letting us stay at Hytte Camp while actually still closed.Intussen rijden we rustig door richting het zuiden. Of zoals Pieter zegt: hopelijk is het fietsen vanaf nu naar beneden. Het is maar hoe je het bekijkt ;)


Vele groetjes vanuit Noorwegen, Langfjord

Lisa & Dominique


86 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page