top of page
Zoeken

5. Välkommen till Brändön


1 november - 31 decemberWat houdt onze job in? 


We zijn deel van een 25-koppig team in de Brändön lodge, waarbij onze hoofdtaak zich binnenshuis afspeelt. Brändön lodge is gekend omwille van zijn bijzondere Julbord, wat de eerste 3 weken van onze job inhield. Ongeveer 2500 Zweedse gasten komen langs. Het zijn hoofdzakelijk bedrijven welke een eindejaarsetentje organiseren voor de werknemers, maar ook Zweedse families komen langs voor een bijzonder kerstbuffet met alles erop en eraan. 


Sinds een tweetal weken zijn de eerste wintergasten toegekomen. Het betekent een volledige switch in ons takenpakket, en we houden van de afwisseling. We ontvangen de gasten, geven een introductie in hun programma en helpen iedereen wegwijs. 


Helaas kon Dominique geen functie als “guide” (gids) krijgen voor buitenactiviteiten. We merken dat onze gidscollega’s hiervoor opgeleid zijn: ofwel door jarenlange ervaring in het outdoor-leven ofwel door een 18-maanden durende gidsenopleidingen. 


Onze job, hoofdzakelijk binnen in de lodge, biedt gelukkig wel voldoende variatie. Wij zijn met een aantal collega’s het aanspreekpunt voor de wintergasten. Vaak willen gasten activiteiten bijboeken of verwisselen, we zorgen ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. Naast omgaan met de klanten hoort ook heel wat werk achter de schermen tot onze dagtaak: poetsen, sauna voorbereiden, restaurantwerk. Er is zowel een ochtendshift als een avondshift. Wij houden het meest van de avondshift die zich in het restaurant afspeelt: hier zorgen we dat de gasten een aangename avond beleven met lekker eten en drinken. Lisa en ik dienen op en staan in de bar. Het klantencontact kan erg nauw zijn, wat tof is. Het sociale aspect is wat de job tof maakt. 

Korte dagen


Het is bijzonder om te zien wat een (letterlijk) donkere tijd doet met onze mentale en fysieke gezondheid. Op moment van schrijven zijn we terug gezond en wel, de verkoudheden zijn voorbij. Wel zijn we telkens weer verbaasd hoeveel slaap we nodig hebben, maar wellicht is dit het logische gevolg van vrij donkere, grijze dagen. Vitaminedrankjes halen ons er wel door ;).


Dominique heeft iets meer ‘last’ van de donkerte dan Lisa. Af en toe slaagt hij er dan toch in vroeg op te staan, bijvoorbeeld om te gaan lopen of een lange wandeling te maken met de honden van de buren. Het gevoel dat je ervaart in een besneeuwd bos landschap is absoluut zalig en geeft een massa energie. Wanneer het mogelijk is, proberen we ook allerlei activiteiten mee te doen. Zo heeft Dominique een gidstour met de lodge meegedaan (icefishing): geen succes bij het vissen, maar wel een zalige ervaring! 


Hierdoor vinden we de avondshift op het werk het fijnst, zowel door de gevarieerde jobinhoud als de ‘dag-nacht’-indeling. Het is geweldig om ‘s ochtends het beetje daglicht te kunnen ervaren en op wandel te gaan. Wanneer de avondshift start (15h), is het al bijna een uur pikdonker. Wanneer je de dagshift doet, spendeer je minder tijd buiten, waardoor je mogelijks geen daglicht hebt gezien. 

Waar verblijven we?


We zijn sjansaards. De eerste 3 weken verbleven we in een cabin van de Lodge. De cabin is zo’n 6 x 6 m en had alles: een slaapkamer (eigenlijk 2), een ruime badkamer en een open keuken en leefruimte. Eigenlijk alles wat we nodig hadden! Onze fiets bagage was wel altijd ‘aanwezig’, we leken wel het type toeristen die altijd veel teveel mee hebben ;p. Na enige tijd merkten we wel dat deze ruimte te klein is om comfortabel te wonen: een tiny-house zou voor ons dus zeker niet werken. Me-time blijkt belangrijker dan Dominique dacht. 


Na enkele weken zijn we verhuisd naar het kleine dorpje Brändön op een kleine 4 km van de lodge. We huren er het huisje van onze buren Michael en Karen. Ons wooncomfort is serieus verhoogd, we zijn dankbaar dat we in dit huis mogen wonen. We wonen er samen met Mikhael (nickname Aussi), wat perfect te doen is. Elk van ons heeft er de mogelijkheid tot iets meer privacy / me-time. Een korte terugblik


Na enkele weken is het tijd voor een kleine round-up. Welk deel van de fietsreis zal ons het meest bijblijven? We hebben er duidelijk geen eenduidig antwoord op:

 • Lisa hield erg van Nederland omwille van variatie: open landschap vs kleine dorpjes / stadjes. Dominique voelt zich het meest thuis in eeuwig boslandschap: heerlijk cruisen. 

 • In Zweden vonden we de regio tussen de 2 giga-meren Vänern en Vättern het meest indrukwekkend. De fietsroute was er prachtig, en je had werkelijk het gevoel even op een andere wereld te zijn. De bijzondere stilte (op het geruis van de wind na dan), is een bijzondere ervaring. Dominique is blij dat hij de Höge Kusten ook heeft kunnen verkennen met de fiets. 

 • We vonden de gastvrijheid van iedereen geweldig: zonder Warmshowers was onze reis niet hetzelfde geweest. Ook bijzondere dank aan Brigitta die 2 ‘verdwaalde’ fietsers in huis nam, na een korte kennismaking bij een voordeur-babbel. 
Enkele weetjes:

 • Sancta Lucia viering gaan ervaren. Het is het feest van het Licht waarbij heel wat liedjes worden gezongen en licht wordt vereerd. Meisjes dragen lange witte kleedjes en dragen in 1 hand een kaars. De Santa Lucia (koningin van het licht) staat voorop en draagt ook kaarsen op het hoofd. Nadien konden we het nog eens zien in de hoofdkerk van Luleå. Toffe traditie! 

 • Mensen en dieren kunnen wel degelijk over de Zee (Botnische) lopen! Sinds midden december is het ijs een 20-tal cm dik, en is het dus perfect veilig om over de zee te lopen. In theorie is het een shortcut om naar het werk te gaan. In praktijk merken we dat het nauwelijks korter is in tijd. Wanneer de snowmobile tracks nog zichtbaar zijn, geraak je al wandelend vrij vlot vooruit. Wanneer er ‘s nachts plots 20-30 cm sneeuw is bijgevallen, is het duidelijk een ander verhaal! 

 • Goed nieuws: dankzij fietsverzekering Enra heeft Dominique de volledige kost voor de fietsherstelling teruggekregen. Het is altijd balen om de polis voor een verzekering te betalen, maar het nut van de fietsverzekering heeft zich nu wel duidelijk getoond. Jippie jeuj! 

 • Lisa durft Dominique al eens wakker te maken ‘s ochtends voor haar ochtendshift, vb wanneer ze de auto heeft vastgereden. Maar ook collega’s rijden de auto wel eens vast in de sneeuw. Blijkbaar is het deel van de gebruikelijke winterscène :)

 • Aan sportmogelijkheden hier geen gebrek: wandelen, lopen, schaatsen, crosscountry skiën, klimmen, zwemmen…

 • Voorlopig valt de koude mee: we hebben enkele dagen nagenoeg -20 gehad, maar vandaag is het terug rond vriespunt. Dit betekent: veel natte sneeuw. 

 • We vierden Kerst al werkend; zowel op Kerstavond als op Kerstdag hebben we gewerkt. Op 23 december vierden we wel een beetje Kerst met onze buren. Zij kwamen lang voor een uitgebreide Fika, wij maakten er een kaas-en wijnavond van! 

 • Lisa zegt dat Dominique een buikje krijgt. What’s next?

 • Lisa’s mama komt op bezoek. We leggen het slaapmatje alvast klaar :D.

 • Vrienden Stijn en Elien komen langs: jippie!

 • Dominique probeert met Sapmi J.Anders af te spreken om in de maand Januari een kleine traditionele hut te bouwen. Hopelijk matcht het met ons werkschema! 

 • We hopen dat ook nog familie van Lisa langs kan komen in februari.

 • We denken stilletjes aan, aan onze verderzetting van de reis.

 • Maar eerst en vooral, deze avond zijn we met z’n alle aan het werk voor de oudejaarsviering. We verwachten zo’n 100 gasten voor een 6-gangen dinner.Gott Nytt År!

Heel veel liefs en onze allerbeste wensen,

Lisa & Dominique
149 weergaven5 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page