top of page
Zoeken

3. Van Westkust tot Oostkust Zweden
27 september - 10 oktoberWat hebben we mee in onze fietstassen? 


Het is een vraag die we al meerdere keren kregen. Meestal antwoord Dominique dan: ‘veel teveel’. Vooraf hebben we het een en ander gewoge, gewoon ‘uit nieuwsgierigheid’. 

Een foto zegt meer dan duizend woorden! 
Hieronder een beknopte infografic, de exacte opdeling besparen we jullie.

Omdat we richting koudere streken fietsen, hebben we zopas enkele spullen gewisseld. Lisa haar mama en Hilde kwamen op bezoek in Stockholm en daar maakten we dankbaar van om enkele spullen uit te wisselen.


 • Terug naar België: slaapzakken comfort 3°C, fietsbroeken (niet gebruikt), 2 drinkbekers, 1 drinkbus, 2 korte broeken, 2 t-shirts, 2 flesjes deo (blijkbaar hadden we er 3 bij) en nog wat kleine spulletjes. 

 • Nieuw mee te nemen: slaapzakken comfort -30°C, donsjassen, donsbroeken, skibroeken en andere kledij welke we kunnen dragen in de lodge. 

 • Spullen die niet meer in onze fietstassen passen, zullen we vanuit Stockholm naar Luleå opsturen. De winterspullen zorgen ervoor dat onze fietstassen iets zwaarder worden, en dat we iets compacter moeten bepakken.


We weten niet of we heel de weg naar Luleå zullen fietsen, maar willen het absoluut proberen. Veel zal afhangen van de weercondities en onze voorbereiding. Daarom willen we liever goed voorbereid te zijn, zodat we in moeilijkere omstandigheden toch het beste van kunnen maken. In elk geval is het zo, dat we bij een slechtere voorbereiding sneller zullen opgeven. Hoe ervaren we Zweden? 


Het valt ons op dat de gemiddelde Zweed een stuk terughoudender is en misschien ook wat minder enthousiast dan de Denen. Hoewel er toch een paar uitzonderingen zijn die ons maar al te graag aanspreken. 


Volgende memorabele herinneringen zullen ons bijblijven:

 • Tijdens onze eerste dag in Zweden werden we aangesproken door een jonge fietser, wanneer hij merkte dat we niet meteen de meest fietstoegankelijke route vonden. Hij stak de baan over om een praatje met ons te slaan en ons de beste route aan te geven. Hij liet ons ook verstaan: ‘Swedish people don’t like cyclists’. Wij krijgen net de indruk dat de meeste chauffeurs juist heel hoffelijk zijn en al vanaf ruime afstand afremmen wanneer we aanstalte maken om een baan over te steken. Deze jonge kerel fietste nadien nog enkele kilometers verder met ons, terwijl hij eigenlijk zelf helemaal de andere richting op moest. Super fijn! 


 • Een paar dagen later kregen we door Luke een warme plek aangeboden. Het regende al een hele dag en ons drinkwater raakte bijna op. We besloten aan te bellen bij een schattig huisje. Daar vroeg Dominique of we onze flessen konden bijvullen en of hij toevallig een shelter in de buurt wist zijn. Na even nadenken bood Luke ons aan om te overnachten in zijn caravan. Op deze manier hoefden we niet meer verder door de regen en konden we een beetje opwarmen. Super sympathiek! Kleine sidenote, Luke is geen echte Zweed. Maar een inwijkeling uit Nieuw-Zeeland, wat misschien verklaart waarom hij zo gastrvij was. Eens we gesetteld waren, bracht hij ons nog een lekkere koffie, thee & bijpassende koekjes. De volgende dag mochten we gerust uitslapen, ook al moesten zij heel vroeg vertrekken. Luke klopte nog even aan om gedag te zeggen, en gaf ons nog een thermos vers gezette koffie. Tack! • Op een stralende herfstdag werden we aangesproken door een kersverse opa op stap met zijn kleinkind. Hij vroeg naar waar we op stap gingen en was zo enthousiast over ons verhaal dat hij zelf ook meer begon te vertellen over zichzelf. Zijn conclusie was duidelijk: “Het is goed dat je dit doen, nu jullie hier zin in hebben. Zo hoef je later geen spijt van te hebben, van het niet te hebben geprobeerd”, iets wat we zeker zullen onthouden! Hijzelf deelde nog een soortgelijke ervaring, weliswaar met vrouw en kinderen. 


 • Onze weg naar onze eerste ‘echte’ Warmshowers hosts in Zweden was pittig. Het werd een lange rit van 85 km, met veel tegenwind, stijgingen en 2 platte banden. Bijna op het einde van de dag werden we achterna geroepen. Dominique draaide zich om en fietste een eindje terug naar de man die als een gek door zijn tuin liep, en teken deed naar ons. Het ging als volgt “Hey you, I told my colleague, these guys are going to bike for a very a long way”, I told him so. If you need anything like a place to stay or something to drink, please come inside… man, you cycled a long way…” Dominique was een beetje van zijn melk, niet goed wetende waar deze man het over had. Dus vroeg hij: “Sorry, but do you know us? Or where did you see us?” Toen werd alles duidelijk, “Yeah, we saw you cycling 50km away from here, I was in the red van, behind that other van”. En toen viel de Krone, we hadden inderdaad een camionette gezien die werd getakeld door een andere camionnette. Deze man had ons dus herkend en was zo vriendelijk om ons nu een slaapplek aan te bieden! We bedanken hem vriendelijk, want we waren vlakbij onze hosts van Warmshowers. 


 • De Warmshowers hosts die we al gehad hebben zijn stuk voor stuk ontzettend gastvrij en sympathiek. We leren zoveel bij door bij mensen thuis te komen. Dit is zo op vlak van route en omgeving maar ook over levensstijlen, manieren van wonen en gewoontes en gebruiken in Zweden. Bedankt aan Anne en Luke, Johanna en Andres, Peppe en zijn kinderen, Ines en Martin en tot slot Kristina.Slapen langs de Kattegatleden 


We vinden het kamperen in de tent / slapen in de shelters geweldig. Toch merkten we dat we na enkele dagen-weken op onszelf aangewezen te zijn, echt wel nood hadden aan sociaal contact. Niet gewoon het eenvoudige contact met de kassierster of de korte babbels en cours de route, wel eerder het gezellig samenzijn ‘s avonds. We proberen dus een goede afwisseling te vinden: 2-3 nachten buiten en dan 1 nacht bij Warmshowers Hosts, of bij een ander gastvrij persoon. 


Het vinden van een geweldig kampeerplekje in Zweden is duidelijk geen probleem. 

Zo is hier het ‘Allemansrätten’, dit is een ongeschreven regel die bepaalt dat iedereen vrij mag wandelen, fietsen, zwemmen, varen, kamperen en bloemen, paddenstoelen en bessen mag plukken. Op voorwaarde dat je geen schade aan de natuur aanricht of dat de eigenaar gestoord zou worden. Heel fijn concept! Dit maakt het bijgevolg een stuk makkelijk voor ons om hier en daar eens onze tent op te zetten of te slapen in een shelter. 

Warmshowers daarentegen blijkt niet super vlot te werken in Zweden. We krijgen nagenoeg geen feedback via de app. Mogelijks zit het ‘Allemansrätten’ er hier voor iets tussen, maar wellicht is het eerder het introverte karakter van de Zweden. Later vertelde Johanna ons dat Zweden wellicht vooral erg gastvrij zijn tijdens het zomerseizoen, omwille van de zomervibes. Tijdens de winter trekken ze zich graag eerder terug in hun eigen gezellige cocon. Dit betekent dus dat we niet altijd even vlot een plekje bij Zweden thuis vinden. 


Bij aankomst in Zweden fietsten we de Kattegatleden, een bewegwijzerde route langsheen de Westkust van Zweden, waar vooral de campings en guesthouses heel talrijk waren en het aantal Shelters er beperkter was. We vermoeden dat men er probeert het toerisme aan te wakkeren. Omdat Zweden heel wat prachtige en bijzondere plekjes heeft enerzijds, en omdat we liever ons slaapbudget minimaal houden, kiezen we dan toch liever voor wildkamperen. Hier merkten we dat het voor Lisa iets lastiger werd. Vooral het ontbreken van mogelijkheden om op te frissen, zoals een douche, vind ze iets moeilijker. Dominique heeft er geen last van. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om je ergens op te frissen: een klein riviertje, een meer, maar evenzeer publiek sanitair. 


In Göteborg zelf waren heel wat Warmshowers ‘actief’, maar kregen we opnieuw geen reactie. Het is een verschijnsel wat wel vaker voorkomt bij grotere steden, zo merken we. We maken uiteindelijk een compromis en kiezen voor een jeugdherberg: zo kunnen we betaalbaar overnachten, kunnen we sanitair gebruiken, maar geven we geen geld uit aan nodeloze luxe. 


Na Göteborg leidt onze route ons richting Stockholm. Hiervoor doorkruisen we Zweden van uiterst Westkust naar Oostkust. We komen in gebieden waar de natuur duidelijk iets ongerepter is en waar je best op voorhand kijkt of je die dag wel een winkel zult passeren. Na enkele dagen bevonden we ons dicht bij Skövde, waar we toch bij onze eerste warmshowers familie terecht konden. Yes! Grappig dat we deze avond ook elders een slaapplek aangeboden kregen (zie hierboven). 


We kregen de tip mee om hosts gerust aan te schrijven via hun persoonlijk GSM-nummer, omdat velen de applicatie gewoon niet actief gebruiken, of de mails ervan niet opvolgen. 


Intussen hebben we wel al vijf keer bij warmshowers hosts gelogeerd in Zweden, waarvan twee keer vlakbij Stockholm. 


De volgende sfeerbeelden van tussendoor geven een indruk van hoe mooi de omgeving hier is.Leuke weetjes:


 • Supermarkten zijn hier dagelijks open van 7u tot 22u en op zondag vaak van 8u tot 20u. Maar andere winkels zoals in de doorsnee shoppingstraat sluiten op zaterdag al rond 15u en gaan pas terug open op maandag. De verkopers kunnen dus genieten van een mooi weekend! Stockholm is echter een uitzondering. Hier zijn veel winkels ook open op zondag middag. 


 • Vegetarisch eten is nog niet zo ingebakken bij de Zweden. Je moet steeds goed zoeken naar de veggie opties in de supermarkt en die liggen dan ook nog eens over de hele winkel verspreid: hier en daar een beetje. 


 • Hetzelfde voor yoghurt. Daar hebben ze ontelbaar veel soorten van maar alles staat een beetje door elkaar. Orde jongens, orde… Of wij moeten het idee hierachter nog ontdekken. 


 • Kerken zijn hier meestal gesloten. We hebben de gewoonte om op reis de kerkjes te bezoeken die we passeren, gewoon omdat we dat mooi vinden en omdat het een perfecte rustplek is. Maar hier merken we dat ze nagenoeg altijd op slot zijn. Jammer!  Enkele dagen geleden ontmoetten we Hans Ake Mansson in de kerk van Västeras. We vragen hem waarom de kerken vaak gesloten zijn. Zijn reactie was: dat komt omdat er de laatste vijf jaren veel diefstallen geweest zijn in Kerken. 


 • De kerkjes die dan wel open zijn, zijn vaak zeer goed onderhouden en ook verwarmd (héél warm!), wat het extra gezellig maakt. Daarnaast zien we ook vaak dat er een soort van ‘speelhoek’ is voor de kindjes waar ze kunnen lezen, kleuren en zichzelf zelfs als bisschop kunnen verkleden. Volgens Ann en Luke organiseren de kerken vaak een soort van ‘opvang’ op deze manier kunnen ouders zelf even hun eigen ding gaan doen. Maar die opvang zou verder niets religieus te maken hebben. Extra weetje: 89% van de Zweden is Lutheraans. 


 • ∂We zien hier heel vaak oude auto’s die puffend door de straten tuffen. Het opmerkelijke is dat ze niet vooruit geraken en een oranje driehoek achteraan hebben hangen. Vaak hebben ze een Amerikaans oldtimer-kantje, en regelmatig wipt de motorkap op en neer. Blijkbaar zou dit voor de 16 tot 18-jarigen zijn die nog geen rijbewijs hebben maar wel al de baan op mogen. Deze auto’s zijn vooral irritant als ze je voorbij rijden op een helling maar nadien bij het dalen je ‘elan’ afremmen :-). Dit is pas zo sinds de laatste 2 jaar, omdat ze de tractor wetgeving hebben aangepast. Auto’s met een maximum limiet van 30 km/u en maar twee zittingen vallen dus voortaan onder de tractor wetgeving • Voorrang van rechts… in Zweden is dit een speciaal geval. Kom je van links dan dien je in de meeste gevallen verplicht voorrang te verlenen. Anderzijds is het niet zo dat de van rechts komende, het verworven recht heeft om voorrang te hebben. Het komt er dus op neer dat je altijd moet uitkijken. Dit maakt het voor ons wel duidelijk waarom Zweden opvallend rustig rijden!


 • Een leuke gewoonte in huis is dat elke Zweed bij thuiskomst hun schoenen uit doet. Ook gasten moeten steeds hun schoenen uitdoen bij de ingang. De reden moeten we zoeken bij Hygiëne: met schoenen loop je overal in op straat, je wilt de vuiligheid van op straat liever niet zomaar in huis nemen. Een gewoonte die we graag meenemen naar België!  • Fika! Dat is dus echt een ding in Zweden. Het gaat er hem om dat je tijd neemt om even de dagtaak te onderbreken, bij voorkeur ook met een lekkere koffie erbij. Fika kan je alleen doen of met familie en vrienden of met collega’s. Bij de meeste bedrijven maken ze er een gewoonte van om 2 maal per dag een Fika pauze te houden. Elk uur ‘verdienen’ werknemers 5 minuutjes ‘pauze’-tijd. Deze tijd wordt opgespaard, om eenmaal ‘s ochtends en eenmaal ‘s middags met alle collega’s collectief pauze te nemen. Bij onze host Peppe was dit om 9u30 en om 14u30. Ja ja, ze hebben ook nog een middagpauze! 
 • Baby’s liggen hier buiten te slapen en dat is heel gewoon. Het is super gezond en ze slapen er beter door. Johanna vertelde ons dat dit enkel overdag is, ‘s avonds slapen ze wel gewoon binnen.  

 • Snoep op zaterdag! Zweden zijn echte lekkerbekken. Elke supermarkt heeft een gigantische rij met snoepgoed. Vooral de schepsnoep valt ons op. Volgens Zweedse traditie wordt snoep voornamelijk op zaterdag gegeten.In onze volgende blog vertellen we zeker iets meer over de afgelopen week in Stockholm.

Op naar Luleå, het laatste deel voor de winterstop!


141 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Marleen Vlaemynck
Marleen Vlaemynck
Oct 18, 2022

Dat was veel ineens om te lezen. Niet te geloven dat al dat gerief in jullie tassen kan, als je het zo ziet liggen! Nog een behouden reis verder. Veel liefs en een dikke knuffel.

Like

Martin Bruns
Martin Bruns
Oct 17, 2022

Hallo aus dem warmen Wildeshausen,

Euch geht es ja sehr gut, wie ich sehe. Warmshowers habe ich auch in Schweden und in Norwegen gemacht, wenn es möglich war. Auch immer sehr schön gewesen. Aber ich zelte auch gern in der schönen Natur dort. Ich hatte mir jetzt auch noch Covid eingefangen und mußte eine Woche Quarantäne absitzen. Aber da konnte ich aufräumen. Ich wünsche Euch noch viel Freude auf Eurer Tour und immer eine (fast) immer eine Duschmöglichkeit für Lisa. ;)


Ich werde wohl nächstes Jahr wieder mit der Fähre nach Bergen und dann gen Norden fahren. Wie lange - mal schaun -, Man soll es tun, wenn man es noch kann.


Gruß

Martin

Like
Skandiår.DL
Skandiår.DL
Oct 19, 2022
Replying to

Hej Martin! Hier eine gute Abwechslung zwischen die verschiedlichen Möchlichkeiten! Cool dass du uns noch volgt! Viele Grüße!

Like
bottom of page