top of page
Zoeken

2. Hej hej!14 - 27 september


Intussen zijn we al doorheen het eerste Scandinavische land gefietst: Denemarken. Na enkele dagen Kopenhagen verkennen, springen we opnieuw op de fiets. En jawel, intussen hebben we onze eerste week in Zweden er al opzitten! Je merkt het, we zijn into weetjes… daarom een paar cijfers om deze blog mee te beginnen: 

 • We zijn al door 5 landen gereden (België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden) 

 • Het is ons al één keer gelukt om een sticker met de vlag van dat land te bemachtigen (Denen zijn zeer chauvinistisch, bijgevolg kan je in in bijna elke winkel zo’n stickers terug vinden). Lisa had als doel van elk land een sticker op haar fiets te kleven. 

 • We fietsten intussen zo’n 1400 km.

 • Naast een AirBnB hebben we intussen ook al geslapen in een hostel. Dominique presenteert met veel plezier enkele statistiekjes. 

Week van de gaatjes


De week van 13 september was een echte gaatjes-week. Lisa haar SeaToSumit matje liet het voor een eerste keer afweten, dit midden in de nacht. Dominique offerde zichzelf op en we wisselden van plaats, dit onder het motto: alles beter dan een door slaapgebrek grumpy Lisa in de ochtend. De volgende ochtend gingen we eerst op zoek naar de boosdoener, waarop Dominique deze repareerde. Gefixt! Onze Sea To Summit Ether Lite zijn super isolerend (voor de technische onder ons: R=6) en dus zeker een must voor de vriestemperaturen binnenkort. We hoopten dat dit een eenmalig geval was, maar na bijna een week kwam het tweede gaatje. Omdat we vlak voor vertrek al te horen kregen dat ze zeer gevoelig zijn voor lekkages, namen we van in het begin onze voorzorgen door er steeds isolerende foammatjes onder te leggen. Op deze manier wilden we de kans op lekjes zo klein mogelijk houden… Dominique is er niet in geslaagd om de tweede (en dus laatste) lekkage op te sporen, dus voorlopig zijn het halve nachten. We zijn in gesprek met de leverancier, want voor zo’n dure matjes zou het echt niet mogen. 


Enkele dagen later had Dominique zijn eerste lekke band. Fietsenbanden plakken geblazen dus! Na een lange zoektocht uiteindelijk toch het minuscule gaatje gevonden. Na enig plakwerk maakte Dominique ook intussen gebruik van het moment om na 1000 km een nieuwe ketting op te leggen: off we go again! Grappig detail: vlak voor de start wisselde hij nog zijn banden om tot Schwalbe Marathon, bekend als nagenoeg onfeilbare buitenbanden. 


Nog een dag later zien we een klein gaatje in het bovenzeil van onze tent. 

Verderscheuren moet absoluut vermeden worden. Onze Hilleberg Nallo 2GT zou juist heel sterk moeten zijn. Intussen hebben we ook Hilleberg gecontacteerd. Tegen woensdag zou er in Göteborg een reparatiekit moeten toegekomen zijn voor ons. Fingers crossed!


Kort samengevat: 

 • Gaatje in Lisa’s matje (2x)

 • Gaatje in Dominique’s fietsband (2x lekke band, zowel voor als achter)

 • Gaatje in de tent 
Wat eten we? 


Een vraag die misschien wel eens bij jullie naar boven komt is: wat eten jullie nu precies? Eten jullie wel genoeg? Krijgen jullie vitamientjes genoeg binnen? 


Wij proberen elke dag vers te koken. Voor de fietsreis was Lisa steeds de kok van dienst. Ze deed de boodschappen of bestelde eens een Foodbag-box. Maar voor vertrek had Dominique beloofd om tijdens onze reis zoveel als mogelijk zelf te koken. Hij wou zijn kook-skills naar een hoger niveau tillen en nieuwe gerechtjes leren maken. Vooraf hadden we bewust ons primitief kampeer gamelletje omgewisseld voor een stormcooker van Trangia.  Zo kunnen we iets uitgebreider koken dan enkel eenpansgerechten. Nu hebben we twee kookpotjes en een bakpannetje ter onze beschikking, als dat geen luxe is! 


Enkele lekkernijen op een rijtje: 

 • veggie-spaghetti bolognaise

 • linzenstoofpotje met gebakken veggieballetjes

 • curry met zoete aardappel

 • risotto met pompoen

 • patatjes met appelmoes, rodebiet en spinazie-kaasburger

 • Veggie - quesadilla
Naast het zelf koken hebben we ook al veel mogen aanschuiven aan tafel bij onze warmshowers hosts. Wat ons vooral opvalt is dat ze bijna allemaal puur vegetarisch koken. We hebben nog maar twee keer vlees gegeten. De eerste keer was bij Martin, hij had voor ons een grote groentenstoofpot gemaakt en daar kregen we een droge worst bij. Maar het was niet zomaar een worstje, het was een heel fijn worstje gemaakt van Highlander koeien die vlakbij stonden; heel lokaal en bio dus! De tweede keer was bij de familie Hecht. Als echte ‘boerenfamilie’ op het platteland is dit ergens te verwachten dat hier vlees gegeten wordt.

Toen we onze verwondering uitten over de vele veggie maaltijden, reageerde Konrad daarop: ‘da’s best logisch, Warmshowers kan je zien als een “groene bubbel”, mensen die aan fietsreizen doen zullen automatisch al meer “ecologisch” zijn en mogelijks meer bezig zijn met “verantwoord leven”’. 


Wat vonden we van Denemarken?


Denemarken stelt ons nooit teleur. Dat wisten we voor onze doortocht al, maar dat is deze keer nog eens bevestigd. De mensen zijn er ontzettend vriendelijk, de fietspaden zijn in topconditie en de steden zijn steeds levendig. 

Maar het moet gezegd zijn: het weer is er grillig en behoorlijk winderig. Dit maakte het extra uitdagend om dit weidse landschap met de fiets te doorkruisen. We blijken niet de enige fietsreizigers te zijn die soms slechts 45km op een dag afleggen.


Vlak voordat we Denemarken binnenkwamen, leerden we een leuk Frans-Mexicaans koppel kennen. Ze fietsten van Parijs naar Kopenhagen, met als extra passagier Chet de hond. We fietsten een middag samen (onder andere over de gekende Fehmarnsundbrücke), hielden contact met elkaar en hadden later in Kopenhagen een gezellige avond samen.


We praatten tijdens onze eerste nacht in Zweden met een Deen uit Kopenhagen. En uiteindelijk kwamen we tot het besluit dat Denemarken en België eigenlijk wel wat gelijkaardig zijn. 

 • De natuur die we hebben is mooi, maar niets wonderbaarlijks dat er uit springt.

 • Maar de steden zijn levendig en boeiend en daar kan je gerust enkele dagen spenderen. 

 • Daarnaast zijn beide landen makkelijk te doorkruisen zowel met de fiets als met het openbaar vervoer. 


Kopenhagen is onze all time favoriete stad. Dat kunnen we nu wel met zekerheid zeggen. Er hangt een leuke sfeer en het valt ons op hoe snel deze stad verandert. Elk jaar komen 20 000 nieuwe inwoners in de stad hun plekje zoeken, het is dus niet te verbazen dat de stad boomt. 
Extra nieuwtje!


We hebben de laatste weken een aantal videocalls gehad met andere bedrijven. Heel vaak kregen we positieve feedback, maar werden steeds ‘net niet’ gekozen omdat er toch een betere kandidaat was. Starten met een job, die buiten onze eigen sector ligt blijkt toch niet zo evident te zijn. 


Toch zijn we ontzettend verheugd dat we dit puntje nog kunnen toevoegen aan deze blog. Zojuist hebben we een videocall gehad met Brändön Lodge. Virtueel hebben we de handen reeds geschud. Vanaf midden november zullen we hun team versterken tijdens het komende winterseizoen! 


Ongetwijfeld later hierover meer. 


PS: onderstaande foto werd door Lisa genomen in 2020, tijdens haar laatste winterprospectie!

Vele groetjes

Lisa & Dominique


196 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen

Opmerkingen zijn niet geladen
Het lijkt erop dat er een technisch probleem is opgetreden. Probeer nogmaals verbinding te maken of de pagina te vernieuwen.
bottom of page