top of page
Zoeken

1. Moin!


28 augustus - 13 september


We zijn intussen bijna 3 weken na het Skandiarfeest, en 2 weken nadat we eindelijk gepakt en gezakt de fiets opstapten. Tijd dus om een eerste berichtje te delen met jullie! 

We schrijven dit berichtje vanop een prachtig terrasje aan de zwemvijver van de Warmshowers hosts in Sirksfelde, inmiddels een kleine 700 km van huis. Hoe gaat het met ons?


Kort gezegd: super! Maar zoals het ook in het normale leventje gaat: het kan ook wel eens anders gaan. 


Lisa doet het heel goed op de fiets. Met haar gloednieuwe Santos bolt ze goed vooruit. Het is wel opvallend hoeveel slaap ze tegenwoordig nodig heeft. Wanneer Elien & Stijn (onze eerste gastvrouw en -heer) naar het werk vertrokken waren, kroop ze nog voor een dikke 2 uren onder de lakens. Duidelijk niet Lisa’s gewone manier van doen! 


Dominique had het de eerste dagen fysiek wat moeilijker. Hoewel we pas vertrokken zijn nadat er geen lichamelijke klachten meer waren, begon na enkele dagen toch opnieuw hoofdpijn en stijfheid. Opvallend was ook dat Dominique af en toe minder energie had dan Lisa, wat op de fiets nogal gek is. Maar de negatieve C-test gaf ons een goed gevoel. Inmiddels bolt alles wel lekker gesmeerd, en zit er terug genoeg kracht in de benen!

Wellicht moeten we niet verder zoeken, en is de oorzaak vooral te zoeken in de vele veranderingen van de afgelopen weken: ons huis is verkocht, we namen afscheid van vrienden, familie en collega’s, en vertrokken op de fiets op avontuur. Ontlading alom!Waar slapen we zoal?


Omdat wildkamperen niet toegestaan is in België, Nederland en Duitsland, trachten we eerst andere manieren te vinden om te overnachten. Elke nacht op hostel gaan is immers erg duur en bovendien minder gevarieerd. 


De eerste nacht waren we welkom bij Stijn & Elien in het tropische Rumst.


Verder gebruikten we in België en Nederland wel nog Welcome to my garden. Hierbij schreef Lisa mensen aan welke ingeschreven zijn op dit platform, en konden we onze tent plaatsen in hun tuin. Elke gastheer is anders, zo krijgen we ook steeds andere toffe ervaringen mee. Zo hoefden we in Vosselaere helemaal onze tent niet op te zetten. Luc en Hilde hadden hun sauna-hutje omgebouwd tot een mini-hutje met een stapelbed, badkamer met lavabo en wc en een kleine kitchenette. Hilde maakt er een punt van dat ze steeds voor ontbijt pannenkoeken bakt voor haar gasten! 

In Nederland en Duitsland gebruiken we vrijwel elke dag Warmshowers. Dominique maakt steeds de dag voordien even tijd vrij om enkele mensen aan te schrijven in een bepaalde regio. Zodra iemand ons welkom heet, komen we verder met elkaar in contact. Ook hier hebben we telkens weer geweldige ervaringen opgedaan. In Empe konden we slapen in een prachtige pipo-wagen van veearts Rard en zijn vrouw Mientje. In Wildeshausen sliepen we onder een, door Thomas, zelf gefabriceerde afdak en in Hamburg kregen we een eigen kamer in een tof 19e eeuws appartement bij Konrad & Andrea. Iedere plek is anders, toch is er een rode draad doorheen het verhaal. Hoewel het idee van Warmshowers eigenlijk ontstaan is om fietsreizigers een warme douche en een droge plek aan te bieden, worden we steeds enorm warmhartig ontvangen. Velen maken een lekkere maaltijd en/ of een stevig ontbijt. Een gezellige avond is steeds inclus! We zijn regelmatig verbaasd hoe warm en hartelijk we ontvangen worden en hoe we vanaf het eerste moment vertrouwd worden, zonder ons eerst te moeten bewijzen. Wanneer we deze blog opstellen, zijn Henning & Gerlinde zelf eigenlijk niet meer thuis, maar we mochten ‘doen alsof we thuis zijn’. 

Lisa voelde zich in het begin hier soms wat ongemakkelijk bij. Rard belde me na mijn berichtje op, amper een half uur voor we bij de slaapplek zouden arriveren. Hij bood ons ook een warme maaltijd aan, maar Lisa gaf aan dat dit niet hoefde. Ze deed dit eerder vanuit het idee dat we eigenlijk veel te laat afgesproken hebben, en dat het mogelijks onbeleefd was om dan ook nog bij hen te eten. Rard en Mientje vertelden ons nadien dat ze graag ook voor ons gekookt hadden. Ze zouden ons dit niet aangeboden hebben, wanneer ze er zelf geen zin in hadden. We leerden dat de `Vlaamse beleefdheid` (?) eigenlijk nergens voor nodig is. Wanneer we iets aangeboden krijgen, is dit omwille van de gastvrijheid. Niets meer, en ook niks minder. 


In Lübeck maakten we gebruik van Airbnb. Omdat we hier afgesproken hadden met Jonas VdB (komende uit Zürich!), is een gezamelijke slaapplek wel tof en praktisch! We kozen voor een prijsgunstige Airbnb, maar dit bleek eigenlijk een heel mooi appartement te zijn in een gerenoveerd herenhuis. We hadden op voorhand gevraagd of we de fietsen mochten binnennemen, een absolute must voor ons!

Wat we zeker zullen onthouden van onze eerste weken:


  • De enorme gastvrijheid van onze hosts tot nu toe. De verwelkoming van Elien & Stijn, de pannenkoeken van Hilde & Luc, het enthousiasme van Aad en Heleen, de jacuzzi van Linda & Ricardo, de druiventaart van Luc & Bas, het lekkere aperitief en reisplannen van Rimco & Ica, het onthaal en de pipowagen van Rard & Mientje, de verre verhalen van Mart, nuchtere blik en gevoel voor creativiteit van Martin, de aanstekelijke lach en de pruimentaart van Thomas, het diner en de rust van Konrad & Andrea en tot slot de warmte en het enthousiasme van de familie Hecht. 

  • De heerlijke zaterdagochtend, wanneer Henning met zijn Schuttersclub door de straten trekt, onder begeleiding van het lokale muziek. 

  • Wildkamperen langs de Eems én de allereerste spaghetti bolognaise koken in onze stormcooker. 

  • Dat het altijd lijkt te regenen in Hamburg, maar desondanks dat toch een fantastische stad is. En dat we de volgende keer écht ruim op tijd moeten kijken om een concertje mee te pikken in de Elbphilharmonie.

  • Dat Nijmegen, Arnhem en Den Bosch écht wel eens een citytrip waard zijn. Ook zonder fiets!

  • Het is geen ramp om op een trouwfeest de bruidstaart te vergeten. Gerlinde, Henning en Mayank fixen dit binnen het half uur. Wat een avontuur! Geweldig om deze scene te kunnen meemaken dankzij warmshowers!

  • Dat Lübeck met zijn rijke verleden geweldig lijkt op een combinatie van Gent, Brugge en Oudenaarde. Dat we zo`n prachtige stad kunnen bezoeken met vrienden, maakt het des te plezanter om mooie herinneringen te kunnen delen. 


Quote van de week komt van Lisa: 'Zolang het meewind is, bergaf, en de zon schijnt, ben ik gelukkig'.

Liebe Grüße aus Deutschland!174 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Veerle De Cock
Veerle De Cock
Sep 15, 2022

Leuk om te lezen hoe jullie genieten!

Like

Marleen Vlaemynck
Marleen Vlaemynck
Sep 14, 2022

Fantastisch dat jullie dat allemaal beleven. Hopelijk geen hoofpijn meer. En zijn de spieren het nu ook al beter gewoon💕

Like
bottom of page